Deel je energie en help je buurtbewoners

Wordt energie ambassadeur bij jou in de buurt

Het ziet er naar uit dat Nederland van het gas af gaat. Het kabinet heeft besloten dat ons woningbestand in 2050 geen aardgas meer nodig heeft. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd of al overtuigd. En dat mag. Maar vooruitdenken kan nooit kwaad. Voor het zover is moet er hoe dan ook nog een hoop gebeuren. Zo zullen we in ieder geval onze huizen stevig moeten isoleren. Want alleen met een energiezuinige woning komen alternatieven voor de vertrouwde cv-ketel in beeld.

Door te isoleren wordt je huis comfortabeler en bespaar je op je energierekening. Veel bewoners zijn zelf al in actie gekomen met kleine of grotere maatregelingen. Tegelijkertijd zijn er in onze wijk ook nog veel huizen die beter geïsoleerd kunnen worden. Misschien woon jij wel in zo’n huis, en wil je het liefst morgen aan de slag. Maar je hebt ook nog allerlei vragen over wat mogelijk is voor jouw woning, wat dat kost en – niet onbelangrijk – wat dat oplevert. Het is geen verrassing als jouw buurtgenoten soortgelijke vragen blijken te hebben.

Wij zijn op zoek naar bewoners die zelf al bezig zijn geweest met het isoleren van hun woning of plannen hebben en die hun ervaringen graag met anderen willen bespreken. Hoe leuk is het om met mensen uit je directe omgeving informatie uit te wisselen zodat niet iedereen steeds zelf het wiel hoeft uit te vinden?

Bewoners met eenzelfde type woning kunnen deze schat aan ervaring heel goed aan elkaar doorgeven, zonder dat er meteen een bedrijf iets aan je komt verkopen. Op de Bremhoeven hebben ze dat onlangs al gedaan, met als resultaat dat er nu verschillende groepjes bewoners samen optrekken en uitzoeken welke aanpak voor hen de beste is. Het fijne van deze manier van werken is dat iedereen zelf kan beslissen of en hoe je meedoet: niets moet, alles mag. Graag willen we soortgelijke gesprekken in andere delen van onze wijk ook op gang krijgen. Op de Sparrenhoeven is momenteel een bijeenkomst in voorbereiding.

Deze aanpak heeft sowieso een positieve impact op onze leefomgeving. Naast energiebesparing kan ook een verbeterd wooncomfort en meer contact met je buurtbewoners een mooi vertrekpunt zijn. Als je eenmaal samen aan tafel zit komen andere onderwerpen vanzelf ook wel ter sprake, zoals collectief duurzame energie opwekken en opslaan, een groenere leefomgeving, het afkoppelen van je regenpijp, gezondere luchtkwaliteit en duurzame mobiliteit via deelauto’s.

Allemaal onderwerpen waar we vroeg of laat mee te maken krijgen, ook in onze wijk. En dan is het prettig om op de ervaring van anderen te kunnen terugvallen voordat je zelf ingrijpende beslissingen neemt.


Wat ga je doen als energieambassadeur?

Voordat mensen samen komen om met elkaar in gesprek te gaan, is er wat voorbereiding nodig. Daar zoeken we energie ambassadeurs voor: bewoners die anderen in hun buurt willen polsen en enthousiast maken. Zo zetten we met z’n allen een beweging in die duidelijker maakt dat investeren in slimme energiesystemen bijdraagt aan toekomstbestendig, betaalbaar, gezond en comfortabeler wonen.

Eerst kijk je hoe je het beste je ‘doelgroep’ kunt benaderen. Heb ik een buurtambassadeur die me daarbij kan helpen? Is er een e-mail lijst beschikbaar van de mensen om me heen? Zijn er misschien bewoners die samen al vaker contact hebben? Wie kan ik in mijn omgeving eventueel benaderen om me te helpen?

Als je deze stap achter de rug hebt ga je via een mail of een flyer in de brievenbus vertellen wat je van plan bent. Je vraagt ook of mensen al aan kunnen geven of ze interesse hebben om mee te doen. Vaak is het aankondigen van een klein groepje dat begint een mooie startmotor om mensen te laten aanhaken.

Vervolgens ga je met een of twee anderen kijken hoe jullie zoiets kunnen organiseren. De werkgroep ‘Energiecentrale Sparrenburg’ kan daarbij hulp bieden. We gaan met z’n allen proberen om met ervaring uit soortgelijke initiatieven een zo eenvoudig en laagdrempelig mogelijke aanpak in te zetten.

Uitgangspunt: elkaar wijzer maken, inspireren, kennis en ervaring delen.MAIL ONS

om je aan te melden als energie ambassadeur

    * Verplicht