Er zijn vele manieren om energie te besparen

Hieronder een aantal voorbeelden waar je aan kunt denken
De energie ambassadeur kan je helpen hoe je dit kunt aanpakken of met je buren kunt samenwerken.

Isoleren

Als je energie wilt besparen in huis, is je isolatie het eerste wat je moet aanpakken. Een huis dat goed geïsoleerd is, heeft namelijk veel minder warmteverlies waardoor je verwarming minder energie moet verbruiken om je huis op temperatuur te houden. En dat is niet onbelangrijk: verwarming is namelijk goed voor 60% van je totale energieverbruik!

Warmte installatie

Stel je verwarming juist af en zorg dat hij niet nodeloos aanstaat. Een slimme thermostaat of bediening van op afstand is dan een goede investering.

Het belangrijk om een verwarmingsinstallatie te hebben die in topconditie verkeert.

Is je ketel ouder dan 20 jaar ? Dan vervang je hem het best door een nieuwe hoogrendementsketel.  

Verlichting

Verlichting is een grote energieslokop. Hoe je daarbij kunt besparen? Door lampen te installeren die weinig verbruiken. Denk daarbij aan spaarlampen of ledverlichting. Vergeet verder niet om de lichten uit te doen als je weggaat en kies eventueel voor een regelsysteem, waarbij je de verlichting kunt regelen volgens tijd of van op afstand met een app.

Electrische toestellen

Een laatste grote energievreter zijn je elektrische toestellen, zoals je koelkast, droogkast, televisie, …

Kies daarom steeds voor toestellen met een A+++-label . Zet kleinere toestellen ook steeds volledig uit en trek ze eventueel uit het stopcontact. Als je ze in stand-by laat staan, verbruiken ze namelijk nodeloos energie.