Begin 2015 heeft de overheid je een voorlopig energielabel opgestuurd. Dit voorlopige energielabel geeft je een eerste beeld van de energieprestatie van je woning. Hiervoor zijn openbare gegevens gebruikt zoals het bouwjaar, het woningtype en de woonoppervlakte. Misschien heb je inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals bijvoorbeeld dak, gevel of vloerisolatie. Of liggen er intussen zonnepanelen op je dak. Deze maatregelen zijn waarschijnlijk nog niet bij de overheid bekend. Je woning verdient dan een beter energielabel dan geschat.

Je kunt dit aangeven via www.energielabelvoorwoningen.nl. Met behulp van DigiD kun je in de web tool de tien belangrijkste energetische woningkenmerken van je woning – zoals type glas of de aanwezigheid van zonnepanelen – aanpassen. Je moet daarvoor, indien nodig, bewijsstukken digitaal aanleveren, zoals een foto of factuur. Een erkend deskundige controleert op afstand de aangeleverde bewijsstukken. Na akkoord van deze deskundige ontvang je het definitieve energielabel.

Je kunt je huidige energielabel opzoeken op Zoek je energielabel. Hier is meteen te zien of je label een voorlopig of een definitiefenergielabel is. Zodra je een definitief label hebt ontvangen is dit terug te vinden op deze website.

Ook als je nog geen verkoop- of verhuurplannen hebt is een definitief energielabel nuttig. Het heeft namelijk een geldigheidsduur van 10 jaar, en bij het definitieve energielabel ontvang je ook suggesties om je woning comfortabeler en energie zuiniger te maken. Tot 31 december 2020 kun je een definitief energielabel online aanvragen. De kosten variëren per erkend deskundige, van onder de tien euro tot enkele tientjes. Per 1 januari 2021 kan een definitief energielabel alleen nog maar verkregen worden middels een bezoek van een deskundige. De verwachtte kosten zullen dan minimaal 150 Euro zijn. 

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *